De Stadsbakker kiest voor opbolmachine van Spronk
Opbollen, een handeling die tot nu toe nog vrijwel altijd met de hand wordt gedaan. In de zoektocht naar een machine om de bakker te ontlasten en de productiecapaciteit te verhogen stuitte Arend Kisteman, eigenaar van De Stadsbakker in Zwolle, op de excentrische opbolmachine.
Het apparaat heeft nog niet de bekendheid van een kneedmachine, maar kan voor de productiecapaciteit minstens zoveel betekenen. Toch zijn er tot nu toe in Nederland slechts enkele bakkers die van de machine gebruikmaken. Eén van hen is Arend Kisteman, eigenaar van De Stadsbakker, leverancier van ambachtelijk Zwolsch brood. De bakkerij, gevestigd aan de Blijmarkt in Zwolle, levert voor het grootste deel aan de consument (65%), maar voorziet ook de horeca van versgebakken brood (35%). De groei van de bakkerij, het tekort aan handen en tegelijkertijd de wens om de productiviteit te verhogen, was voor De Stadsbakker aanleiding voor de aanschaf van de opbolmachine: “Over de aanschaf hoefde ik niet lang na te denken. We stonden onder grote druk en hadden haast. Ik heb onze vaste leverancier – Spronk Bakkerijmachines – gevraagd om mee te denken.”
a een eerste kennismaking met de machine was Kisteman al snel overtuigd van de meerwaarde van het apparaat voor zijn bedrijf. “Wat we eerst met de hand deden, gebeurt nu met een machine. Sinds deze zomer gebruiken we de opbolmachine, waardoor er in plaats van tweehonderd nu zeshonderd broden per uur kunnen worden gemaakt”, vertelt Kisteman.
Werknemers vervangen
“Apparaten als de excentrische opbolmachine kunnen helpen bij het tekort aan werknemers in de bakkerijbranche”, vertelt Harm Spronk van Spronk Bakkerijmachines. Dat het in de sector niet makkelijk is om aan personeel te komen, is bekend. Maar wanneer het opbollen machinaal gebeurt, kunnen meer mensen deze functie vervullen. Ook Kisteman heeft die ervaring: “Het is nu niet meer nodig om hiervoor personeel met een bakkersachtergrond in te zetten. Ook een bakker in opleiding, of zelfs zonder opleiding, kan deze machine bedienen. De medewerkers die hierdoor vrijkomen, kunnen we weer ergens anders inzetten. Zo lukt het ons om de productie op te voeren en aan de toenemende vraag voldoen.”